Voor eenmaal diende buurthuis de Chump in Hulten als het strijdtoneel voor Dammend Tilburg tijdens de laatste reguliere ronde van de nationale competitie. Zonder de Belgische afdeling, maar aangemoedigd door een overenthousiaste kachel trokken de Tilburgers ten strijde.

Ondanks dat Dammend Tilburg op voorhand net boven directe degradatie stond waren op voorhand ook directe handhaving en directe degradatie zeer reeële mogelijkheden. Uitgaan van eigen kracht en proberen minstens één punt binnenslepen luidde dus het devies.

Wat vermoeid van zijn fietstocht en het inrichten van het speellokaal besloot Jasper Daems vandaag een rustdag in te lassen. Zijn tegenstander had er blijkbaar ook een zwaar seizoen opzitten en de vrede werd dan al ook al snel getekend. Koos van Amerongen speelde een psychologisch spelletje met zijn voormalig trainer en bondstrainer Rik Keurentjes. Koos wist op een overtuigende manier zand in de motor te gooien en bereikte ook vrij soepel een puntendeling. Het derde punt kwam op het scorebord door een remise van Mehmet Yöney die de aanval van nestor Fred Ivens keurig onder controle wist te houden.

Damien Aligna trakeerde de toeschouwers op een waar spektakel. In een principieel duel werd uiteindelijk het evenwicht niet verbroken: 4-4. De eerste overwinning werd genoteerd door Martijn de Leeuw. In een onoverzichtelijk middenspel wist Martijn een winnend afspel te bemachtigen.

De plaatsen van de Belgen Hein en Jimmy werden ingenomen door Jacco Sandee en Peter Schellekens omdat tegelijktijdig met deze ronde het Belgisch Kampioenschap plaatsvond. De tegenstander van Jacco rook winstkansen en trok fel van leer met een korte vleugel opsluiting. Jacco gaf echter geen krimp en kwam geen moment in de problemen. Peter speelde een woeste aanval tegen Heike Verheul die hem in het late middenspel wist te verrassen waardoor de stand weer gelijk werd getrokken.

Ook kopman Toine Brouwers was bezig met een woeste aanvalspartij. Toen zijn tegenstander Wieger Wesselink zijn vleugel liet opsluiten wist Toine het overwicht te pakken en hij liet dit niet meer los. Met een rondslag zette Toine de kroon op zijn werk en pakte overtuigend de topscoorderstitel van Dammend Tilburg. Met nog twee partijen bezig stond Dammend Tilburg voor maar kon er nog van alles gebeuren. Kevin Machtelink leek te hebben besloten niet helemaal vanuit Frankrijk te zijn gekomen voor een saai remisepartijtje en besloot in het middenspel dan ook de strijdbijl voorlopig niet te begraven. Voor de toeschouwers was het ingewikkelde speelbeeld nauwelijks te volgen maar uiteindelijk werden de punten toch netjes gedeeld. Als laatste was Thijs van den Broek bezig tegen GMI Jan Groenendijk. Thijs bepleit op het forum regelmatig de (te) grote remisemarge binnen het (top)dammen en besloot vandaag een masterclass remise spelen af te geven. In de opening werden de schijven vakkundig in het doosje geruild maar door een onnauwkeurigheidje kwam Thijs toch in grote moeilijkheden. Op typisch Thijssiaanse wijze wist hij echter de remise binnen te slepen door gewoon wat schijven weg te geven en in een eindspel het winnende punt binnen te halen: 11-9.

Snel werd gekeken naar de andere uitslagen en deze overwinning bleek een 9e plaats op te leveren. Over 2 weken wacht Dammend Tilburg daarom de taak om in een duel met regiogenoot Heijmans Excelsior de plaats in de Ereklasse te behouden. Komt dat dus allen zien, dit biedt tevens de gelegenheid om Hein De Cokere te feliciteren met zijn overtuigende titel als Belgisch Kampioen.

Door Martijn de Leeuw

 

  • Hits: 333

© Dammend Tilburg 2017