Strijdend ten onder en strijd op 80 velden

In de voorlaatste wedstrijd van de reguliere competitie is Dammend Tilburg na een spannende wedstrijd met 13-7 ten onder gegaan tegen VBI Huissen. De wedstrijd tegen Culemborg op 16 februari zal bepalen of Dammend Tilburg zich rechtstreeks handhaaft in de Ereklasse of een degradatieduel moet spelen.

Ondanks dat Huissen op papier overduidelijk favoriet was ging de wedstrijd lang gelijk op. Tot laat in de middag was het onduidelijk waar de overwinningen van VBI eigenlijk vandaag moesten komen en de Tilburgers begonnen zelfs al te dromen van een stunt. Toine Brouwers wint zijn partijen vaak door zijn tegenstander langzaam maar zeker naar achter te drukken. In deze wedstrijd trof hij echter Jos Stokkel die doorgaans dezelfde tactiek hanteert en dit resulteerde in een snelle remise waarbij het evenwicht nooit werd verbroken. Bij de ingewikkelde partij van Rik Verboon en Fred de Koning was het voor niemand duidelijk wie nu eigenlijk in het voordeel was. Toen Rik even voor vieren dacht dat hij een winnende doorbraak te pakken had werd hij plotsklaps getrakteerd op een fraaie rondslag die resulteerde in een eerlijke puntendeling. Ook Martijn dacht in het voordeel te komen maar met een slim offer wist zijn tegenstander moeiteloos een punt veilig te stellen. De volgende remise kwam op naam van onze topscoorder Kevin Machtelink. Kevin probeerde zijn tegenstander een rad voor ogen te draaien met meerdere ingewikkelde offers maar Joost Hendriksen hield zijn hoofd koel en stelde een punt veilig. 

De eerste beslissing kwam op naam van Johan Krajenbrink die na een lang gelijk opgaand duel Jim Depaepe wist te verslaan. De Tilburgers lieten zich hier echter niet direct door uit het veld slaan en dit gevoel werd nog eens versterkt toen Koos van Amerongen en Anastase Leclerc moeiteloos overeind bleven tegen Alexander Baljakin en Gérard Jansen. Met nog drie borden was het verschil nog steeds maar één overwinning. Helaas bleek uiteindelijk het klasseverschil toch onoverbrugbaar. Hein de Cokere leek op remise af te stevenen maar Jasper Lemmen wist via een handig tijdelijk offer de damlijn te bereiken waarna een nederlaag onvermijdelijk was. Thijs van den Broek wist zijn kunststukje van 2 seizoenen geleden niet te herhalen en speelde remise tegen Geert van Aalten. De wedstrijd werd besloten met een zure nederlaag van Jasper Daems. Jasper speelde ogenschijnlijk met speels gemak tegen Guntis Valneris maar liet zich aan het einde toch nog in de luren leggen. 

Voor rechtstreekse handhaving in de Ereklasse heeft Dammend Tilburg nog één wedstrijdpunt nodig in de laatste wedstrijd tegen Denk en Zet Culemborg. Ook is het mogelijk dat Dammend Tilburg zich via het bordsaldo nog net boven de degradatieplaatsen weet te nestelen. De wedstrijd tegen Huissen toonde in ieder geval genoeg aanknopingspunten om vertrouwen te hebben in een goede afloop. 

image1‘s Avonds was er als onderdeel van het 80-jarig jubileum nog een toernooi op 80 velden. 

Nadat de magen eerst goed gevuld waren brandde er een gezellige strijd los om de open Nederlandse titel op de 80 velden. In de A groep leek Jasper het beste op de hoogte van de openingstheorie, maar de laatste ronde werd hem een halt toegeroepen door Ad waardoor hij de overwinning moest delen met Koos. 

In de andere groep eindigden Herman en Peter Moonen bovenaan. Iedereen vond het een geslaagd experiment, wordt vervolgd dus.

Disclaimer
Staat u op een van de foto's op deze website en wilt u dat niet? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Dammend Tilburg 2018