Goede teamprestatie resulteert in direct lijfsbehoud!

Tijdens de laatste ronde van de Nationale Competitie was een gelijkspel voldoende voor rechtstreeks lijfsbehoud van Dammend Tilburg. Op voorhand leek hier echter een wonder voor nodig aangezien de Tilburgers mochten aantreden tegen Denk en Zet Culemborg, al jaren een van de sterkste ploegen van Nederland. Als uiterste reddingsboei zou bij een kleine nederlaag het bordsaldo in het voordeel van Dammend Tilburg werken.

Bij het zien van opstelling zakte het lood flink in de schoenen: Denk en Zet had alle toppers van stal gehaald en op maar liefst 8 van de 10 borden keken de Tilburgers tegen een significant ratingnadeel aan. Alleen Martijn had een tegenstander met een aanzienlijk lagere rating. Het jeugdtalent Simon Harmsma had echter dit jaar al aardig wat tegenstanders weten te verrassen. Ditmaal vergiste hij zich echter in de opening waarna Martijn Dammend Tilburg al vroeg op voorsprong wist te zetten. 

Met deze vroege voorsprong op zak was het zaak om op de andere borden de schade zoveel mogelijk te beperken. Een vertraagde trein zorgde ervoor dat Koos van Amerongen genoeg tijd om een opening voor te bereiden en dit leverde een volkomen gelijkwaardige remise op tegen Paul Oudshoorn. Ook Kevin Machtelink en Evgeni Vatutin deelden de punten. 

Toine Brouwers en Rik Verboon waren beiden in hun element met een aanval op het bord. Beide partijen resulteerde uiteindelijk ook in een puntendeling waarbij de remiseafwikkeling van Pieter Stijlen tegen Toine behoorlijk spectaculair was. Hein De Cokere had ondertussen ook grootmeester Bassirou Ba van zich af weten te houden en Jasper Daems wist dit ook te bereiken tegen Pim Meurs. Met nog slechts drie partijen te gaan stond Dammend Tilburg nog steeds op voorsprong en een stunt leek in de maak.

Jim Depaepe was vastbesloten om een punt te scoren tegen Jean Marc Ndjofang en ging behoudend te werk. Deze strategie werkte voortreffelijk want zonder kleurscheuren wist Jim een blauwe notering voor deze remise te scoren. Thijs van den Broek trad aan tegen Kees Thijssen en verkeerde vanaf de opening al in zwaar weer. Ondanks stevige tijdnood wist Kees vakkundig een winnend eindspel te bereiken waarna de stand weer gelijk was. 

De slotpartij van de dag was van Anastase Leclerc. Anastase kwam voortreffelijk uit de opening en leek in het middenspel zelfs een zeer grote kans (26. 43-39!) te missen. Tegenstander Valjuk wist in het vervolg de partij gelijk te trekken en een remise leek in de maak. Op het moment suprême miste Anastase jammerlijk de remiseafwikkeling waarna Denk en Zet er toch nog met de overwinning van doorging. Deze domper verdween echter al snel toen duidelijk werd dat Dammend Tilburg zich door de andere uitslagen in de competitie op de 8eplaats terugzag. Geen gemijmer over het nacompetitiespook maar heerlijk genieten was dus het devies na afloop. Tot volgend jaar! 

Disclaimer
Staat u op een van de foto's op deze website en wilt u dat niet? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Dammend Tilburg 2018