Verslag Hijken DTC - DT

Wisseling van de wacht?!

De voorlaatste wedstrijd betekende welhaast een wereldreis voor Dammend Tilburg op weg naar het Drentse Hijken. Wij deden dit echter graag voor een wedstrijd tegen het sterkste damteam ter wereld. Na een ruime voorbeschouwing in de auto’s en een eerste kopje koffie was het startschot daar: Hijken DTC – Dammend Tilburg, 15-02-2020, 12:00.

Jasper trof Hendrik van der Zee en wilde zijn favoriete opening weer eens inzetten. Zijn tegenstander hield zich echter van de domme en na wat vervlakkende ruiltjes restte Jasper een vroege remise. Anastase mocht aantreden tegen Martin Dolfing. Ondanks dat Anastase zich nog altijd bedient van een klein kaartje met cijfers wist hij een gelijkspel én een verdiende blauwe notering te scoren. Invaller Toon Dielen kreeg rake klappen te verduren: hoewel hij rond zet 30 twee stenen en een dam sloeg moest hij de punten toch aan zijn tegenstander laten. In de partij tussen Rik en Wouter Wolff gebeurde iets opmerkelijks. Waar normaal Rik altijd in de aanval is liet hij deze nu aan Wouter en probeerde hij deze met een meer verdedigende tactiek af te stoppen. Het ging verdienstelijk maar uiteindelijk wist Wouter toch alle belangrijke velden te veroveren met een nederlaag van Rik tot gevolg.

Op bord 6 vond het duel tussen twee voormalig wereldkampioenen plaats: Thijs nam het op tegen Harm Wiersma. Thijs draaide zijn tegenstander een rad voor ogen door na een rustige opening zich volledig te laten wegspelen. Op het moment dat Wiersma de kroon op zijn werk kon zetten maakte hij echter een fout waarna Thijs plotsklaps de rollen omdraaide. Hij kon dus echt wel spelen en zo ging Thijs er geheel onverwacht met de overwinning vandoor. Een mooi resultaat maar gezien het spelbeeld leek het nog niet bepaald op een wisseling van de wacht. Sarah nam het op tegen de mysticus Hans Jansen. Deze man moet in de gaten gehouden worden want hoewel Sarah lange tijd alle moeilijkheden ontliep werd ze in kort tijdsbestek ineens geconfronteerd met onoverkomelijke problemen. Op het bord van Jim voltrok zich een spannende strijd op beide flanken tegen Henk Kalk. Deze dubbele oorlogsvoering maakte het een ingewikkelde partij waar Jim uiteindelijk het slachtoffer van is geworden.

Martijn trof een oude bekende en beruchte tegenstander: Zijn naam was Roel Boomstra (1560). Nadat Martijn zijn tegenstander in de opening met respect tegemoet trad werd het in het middenspel toch een spannende partij. Het bedoelde plan van Roel niet bleek te werken en na goed verdedigen werd de partij besloten met een gelijkspel.

Een bijzondere opening was te zien op het bord van Koos. Auke Scholma opende onorthodox met 1.32-27 en net na het aanzetten van de klokken door de gedelegeerde van de bond werd er ook al snel een voorpost op veld 18 geplaatst. Dit alles werd Koos wat te machtig en resulteerde in schijf- en partijverlies.

De meeste consternatie vond plaats rond het bord van Wouter Sipma tegen Toine Brouwers. In de openingsfase probeerde Toine zijn tegenstander direct uit te schakelen door deze te bekogelen met een heet kopje thee. Wouter liet zich echter niet van zijn stuk brengen en speelde een schitterende partij. Helaas voor hem werd zijn creatieve spel niet beloond met een overwinning en eindigde deze partij in een gelijkspel. Niets gedronken en toch een kater, het kan raar lopen op een dammiddag in Hijken. Al met al betekende dit een 14-6 nederlaag voor Dammend Tilburg die over twee weken de competitie besluit met een duel tegen Witte van Moort.

Disclaimer
Staat u op een van de foto's op deze website en wilt u dat niet? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Dammend Tilburg 2018